29 gru Bezglutenowy mazurek niewyobrażanie smaczny – w sam raz na te święta
Przedstawiamy cykl bezglutenowych przepisów na świąteczne wypieki – dzisiaj mazurek z pełnego mleka na spodzie bezglutenowym z nasionami chia. Nie ukrywamy, nie robi się go ani szybko ani łatwo ale efekt jest bezcenny! Spróbujcie!
Składniki na masę: 1 l mleka 3,2%, 1 kg cukru, 1/4 kostki masła
Składniki na spód: szklanka mąki ryżowej, szklanka mąki kukurydzianej, szklanka mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru pudru, 200g masła, objętość 60 ml mleka w proszku, 80 ml śmietany 18%, 2 łyżki nasion chia.
Sposób przygotowania: Mleko gotujemy ok. 1h na wolnym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez ok. 1,5 h tak, aby połowa objętości mleka wyparowała a masa skarmelizowała. Masa będzie gotowa, jeśli nie będzie spływać po skropionym talerzyku, wtedy dodajemy masło i mieszamy jeszcze kilka minut. W tym czasie możemy zrobić spód. Wszystkie sypkie składniki przesypujemy przez sito a następnie dodajemy masło, śmietanę, chia i wyrabiamy. Z ciasta formujemy kule i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy (jeśli się da) na cienką warstwę i przekładamy do blachy wyłożonej papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy, wylewamy masę i dekorujemy zanim zgęstnieje. Dobrze jest przygotować ciasto kilka dni przed planowanym spożyciem. Smacznego!