Bezglutenowy mazurek niewyobrażanie smaczny - w sam raz na te święta - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19187
post-template-default,single,single-post,postid-19187,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bezglutenowy mazurek niewyobrażanie smaczny – w sam raz na te święta

Bezglutenowy mazurek niewyobrażanie smaczny – w sam raz na te święta

Przedstawiamy cykl bezglutenowych przepisów na świąteczne wypieki – dzisiaj mazurek z pełnego mleka na spodzie bezglutenowym z nasionami chia. Nie ukrywamy, nie robi się go ani szybko ani łatwo ale efekt jest bezcenny! Spróbujcie!

Składniki na masę: 1 l mleka 3,2%, 1 kg cukru, 1/4 kostki masła

Składniki na spód: szklanka mąki ryżowej, szklanka mąki kukurydzianej, szklanka mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru pudru, 200g masła, objętość 60 ml mleka w proszku, 80 ml śmietany 18%, 2 łyżki nasion chia.

Sposób przygotowania: Mleko gotujemy ok. 1h na wolnym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez ok. 1,5 h tak, aby połowa objętości mleka wyparowała a masa skarmelizowała.  Masa będzie gotowa, jeśli  nie będzie spływać po skropionym talerzyku, wtedy dodajemy masło i mieszamy jeszcze kilka minut. W tym czasie możemy zrobić spód. Wszystkie sypkie składniki przesypujemy przez sito a następnie dodajemy masło, śmietanę, chia i wyrabiamy. Z ciasta formujemy kule i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy (jeśli się da) na cienką warstwę i przekładamy do blachy wyłożonej papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy, wylewamy masę i dekorujemy zanim zgęstnieje. Dobrze jest przygotować ciasto kilka dni przed planowanym spożyciem. Smacznego!