29 gru Bezglutenowy deser dla osoby w trakcie leczenia jelita drażliwego. Smakuje i goi jelita.
Poznajcie przypadek Weki. Werka ma 7 lat i bardzo poważną dysbiozę (po często powtarzanych kuracjach antybiotykowych).
Dysbioza manifestowała się u Wery min. zmianami skórnymi. Po celowanej diagnostyce, dzięki której ustalono co „przerosło” w florze jelitowej przyszedł czas na zmianę nawyków żywieniowych, dietę, probiotyki . Werka jest pod opieką swojego pediatry i zdrowieje w szybkim tempie, choć jej świat stanął na głowie. Z kuchni zniknęło mnóstwo rzeczy które jadła do tej pory a pojawiło się mnóstwo innych. Jest oczywiście esencjonalny broth (przepis tu https://www.youtube.com/watch?v=zMTGS1OXGBg – czyli esencjonalny specjalnie gotowany rosół, są wspaniałe produkty fermentowane, są gotowanie kulki mięsa. To, czego brakuje to desery. Wera może jeść ukwaszoną śmietanę więc zaproponowaliśmy Werce deser z chia.
Szałwia hiszpańska „chia” podobnie jak siemię lniane powinna być włączona do diety osoby z IBD. W tej wersji będzie bardzo smakowita.