
29 gru Bezglutenowy baton energetyczny, idealny po lekkim treningu
Posted at 14:32h
in gluten free
Idealna propozycja dla osoby szukającej „eko „ wariantu przekąsek wysokoenergetycznych. Doskonały dla biegaczy, kolarzy, crossfitu.
Zaletą jest zarówno skład jak i czas przygotowania- około 40 min. całość
Proporcje składników wystarcz na 16-17 sztuk batonów.
Składniki:
- płatki owsiane ( certyfikowane np. Proveny) 200 g
- suszone morele (niesiarkowane)50 g
- suszone owoce goji 50 g
- pestki dyni 25 g
- złociste siemię lniane 5 łyżek
- 2 łyżko soku z cytryny
- melasa z chleba świętojańskiego 100 ml
- szczypta soli (Kłodawskiej)
- olej kokosowy 75 ml
- letnia woda 75 ml
Przygotowanie:
- do miski wsypujemy: płatki, morele i owoce goji, pestki dyni i siemię lniane. Dodajemy melasę
- mieszamy, dolewamy wodę, mieszamy całość. Uwaga masa jest na początku bardzo zwarta, po paru minutach napęcznieje
- smarujemy olejem naczynie żaroodporne, wykładamy naczynie papierem do pieczenia
- nagrzewamy piekarnik do 160 st C (nagrzewanie góra-dół)
- formujemy walec, wykładamy na dno naczynia, formujemy batony
- wstawiamy formę do piekarnika, pieczemy przez 20-30 min.
- Upieczony baton wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy do przestygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki (prostokąty 3cmx 8 cm).
UWAGA – studzimy batony w bezpiecznym miejscu i z daleka od żarłocznego psa.
Zdjęcie naszych batonów można obecnie wykonać tylko z zastosowaniem USG. Wydaje się, że w żołądku tego koleżki mogą wyglądać całkiem nieźle. Koleżka wabi się Wafel – nomen omen.
Przepis inspirowany Książką K Jankowskiej Mam alergika gotuje