Bezglutenowe uszka z mąki kukurydzianej
19715
post-template-default,single,single-post,postid-19715,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bezglutenowe uszka z mąki kukurydzianej

Bezglutenowe uszka z mąki kukurydzianej

Przedstawiamy dzisiaj przepis na pyszne uszka z mąki kukurydzianej.

Przepis na ciasto zapożyczyliśmy z postu „jak ugryźć bezglutenowego pieroga”. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek, 40 g suszonych borowików, 2 cebule, sól i pieprz do smaku.

Ciasto: 300 g mąki kukurydzianej, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli. Przygotowanie uszek należy zacząć od zrobienia farszu.
​Farsz:  Suszone borowiki gotujemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy pieczarki i 2 cebule. Całość wrzucamy na patelnię i dodajemy troszkę wody (można też usmażyć je na oleju, wersja z wodą jest mniej kaloryczna), sól i pieprz. Na patelnię dodajemy również pokrojone borowiki. Całość gotujemy do momentu aż cała woda nie wyparuje, a grzyby lekko się przypieką. Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przygotowujemy ciasto. W rondelku należy zagotować 300 ml wody z olejem. Do gotującej się wody dosypujemy partiami mąkę kukurydzianą ok. 210 g i dodajemy sól. Mąkę należy dosypywać bardzo powoli, cały czas energicznie mieszając. Wodę z mąką mieszamy do momentu aż nie zgęstnieje, następnie odstawiamy do przestygnięcia (ok. 15 min). Przestudzoną mąkę należy wyłożyć na stolnicę, a następnie wbić na nią 2 jajka i dosypać resztę mąki. Jajko i mąkę należy rozmieszać palcami, a następnie zagnieść całe ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego kółka. Na kółka nakładamy farsz i zawijamy w pierożki lub tradycyjne uszka. Uszka gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju. Kiedy uszka będą gotowe, wypłyną na powierzchnie. Smacznego!

Autor przepisu: Dominika Maciejewska