29 gru Bezglutenowe muffiny muffiny z mąki kokosowej Dla paleo entuzjastów i tych których BMI jest powyżej normy
Dziś przepis na babecDziś przepis na babeczki z mąki kokosowej, słodzone bananem i borówkami. Jedna babeczka (przedstawiona na zdjęcia) to niecałe 130 kcal, a ich przygotowanie zajmie wam tylko 40 minut! Spróbujcie! No i jak tu się nie skusić tym bardziej, ze nowe wytyczne zdrowego BMI zachęcają do odrobiny szaleństwa
Czytaliście wczorajszy wpis https://dietetica.com.pl/blog/sensacyjne.html. Jest dobrze, a jak jest dobrze to trzeba to uczcić. A jak uczcić to z tym muffinkami.
Składniki (8 muffinek): 2 małe banany, 1 jajko, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki oleju kokosowego, pół szklanki mąki kokosowej, 1 płaska łyżeczka sody, garść świeżych borówek
Sposób przygotowania: Najpierw miksujemy banana z mokrymi składnikami, następnie dodajemy cukier i sodę. Cały czas mieszamy. Powoli dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Muffiny przekładamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Smacznego!