29 gru Bezglutenowe krewetki w dwóch kolorach i dwóch smakach
Jeśli macie trochę czasu w niedzielę aby posiedzieć w kuchni, mamy coś dla Was. Przedstawiamy przepis na pyszny obiad, który zachwyca swoimi kolorami. Nasza propozycja to krewetki w dwóch kolorach i dwóch smakach – czerwone curry i zielony, czosnkowy groszek. Spróbujcie.
Składniki: (4 osoby):
Czerwone krewetki: 250 g krewetki królewskiej, 50 g makaronu ryżowego, 2 łyżki czerwonej pasty curry, 250 g pomidorków koktajlowych, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oleju do smażenia, 1 łyżeczka 1 papryka
Zielone krewetki: 250 g krewetki królewskiej, 50 g makaronu ryżowego, 2 ząbki czosnku, pół pęczka zielonej pietruszki, 2 garści świeżego groszku, 2 łyżki oleju do smażenia, pół pęczka szparagów
Sposób przygotowania:
Szparagi i paprykę (pokrojoną w ćwiartki), pieprzymy, solimy oraz lekko zwilżamy oliwą. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut. W tym czasie na jednej patelni podsmażamy pocięte w połówki pomidorki cherry wraz z pastą curry, słodką papryką i krewetkami. Następnie na drugą patelnie wyciskamy czosnek i dodajemy groszek z posiekaną pietruszką oraz krewetki. Zamiast pietruszki można dodać również szpinak. Wszystko smażymy, aż składniki się zarumienią. Do miski wsypujemy makaron ryżowy a następnie zalewamy go gorącą wodą. Czekamy ok. 4-5 minut aż makaron zrobi się przezroczysty i miękki. Następnie rozdzielamy go na dwie patelnie i mieszamy ze składnikami. Kiedy papryka i szparagi będą gotowy całość układamy na talerzu. Smacznego!