Do przygotowania kotlecików będzie nam potrzebne: 250 g soczewicy, słoik suszonych pomidorów w oliwie z oliwek, pęczek natki pietruszki, garść świeżego szpinaku, 1 jajko, 2 łyżki mąki kukurydzianej, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: Soczewice gotujemy do momentu aż będzie miękka. Następnie ostudzoną soczewice mielimy wraz z suszonymi pomidorami, pęczkiem pietruszki oraz szpinakiem. Do otrzymanej masy dodajemy 1 jajko i 2 łyżki mąki kukurydzianej. Całość należy doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, solą oraz pieprzem. Kotleciki można smażyć na patelni lub dodać do masy 2 łyżki oliwy z oliwek i piec w piekarniku. Całość najlepiej podawać z lekko pikantną sałatką. Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Dopminika Maciejewska