Bezglutenowe knedle ze śliwkami - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19528
post-template-default,single,single-post,postid-19528,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Sezonowych przysmaków ciąg dalszy, czyli przepis na knedle ze śliwkami w wersji bezglutenowej. Knedle wychodzą zarówno z mąki ryżowej jak i kukurydzianej. Spróbujcie!

Składniki:

500g ugotowanych ziemniaków

250 g mąki kukurydzianej lub ryżowej

3 jajka

szczypta soli

500g  śliwek

mały jogurt naturalny

cynamon

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki tłuczemy i mieszamy z resztą składników. Masę zagniatamy na stolnicy. Ciasto dzielimy i formujemy z niego wałeczki. Następnie wałeczki spłaszczamy, wkładamy w środek śliwkę i oblepiamy tworząc kulkę. Należy pamiętać aby ciasto było jak najcieńsze. Knedle wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnie jeszcze 4 minuty.