29 gru Bezglutenowe knedle ze śliwkami
Posted at 14:33h
in gluten free
Sezonowych przysmaków ciąg dalszy, czyli przepis na knedle ze śliwkami w wersji bezglutenowej. Knedle wychodzą zarówno z mąki ryżowej jak i kukurydzianej. Spróbujcie!
Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
250 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
3 jajka
szczypta soli
500g śliwek
mały jogurt naturalny
cynamon
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki tłuczemy i mieszamy z resztą składników. Masę zagniatamy na stolnicy. Ciasto dzielimy i formujemy z niego wałeczki. Następnie wałeczki spłaszczamy, wkładamy w środek śliwkę i oblepiamy tworząc kulkę. Należy pamiętać aby ciasto było jak najcieńsze. Knedle wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnie jeszcze 4 minuty.