29 gru Bezglutenowe babeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Dzisiejsze babeczki bezglutenowe są kolejnym dowodem na to, że dieta bezglutenowa nie musi wymagać tak wielu wyrzeczeń. Babeczki można przygotować na słodko i ostro – my wybraliśmy mazzarelle i suszone pomidory. Przepis jest prosty i szybki, spróbujcie sami!
Składniki (ok. 12 sztuk):
– 2 szklanki mixu mąki bezglutenowej;
– 1 szklanka mleka;
– pół szklanki oleju;
– 2 jajka;
– łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego);
– pół kuli mozzarelli pokrojonej w kostkę;
– kilka pokrojonych suszonych pomidorów.
Wykonanie:
Na samym początku w osobnych miskach należy połączyć suche i mokre składniki ciasta, dopiero później wszystko można wymieszać w jednym naczyniu (mieszamy kilka razy łyżką tak, aby masa nie była zbyt jednorodna). Do wymieszanej masy wrzucamy dodatki, w naszym przepisie jest to mozzarella i pomidory, można jednak przygotować babeczki na słodko, np. z bananem i czarną czekoladą. Po dodaniu wszystkich składników masa powinna mieć gęstość śmietany, więc jeśli jest za gęsta, należy dodać trochę mleka. Ciasto wkładamy do foremek (do ok. ¾ wysokości) i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!
Przepis i zdjęcia: Dominika Maciejewska