Bezglutenowe babeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19661
post-template-default,single,single-post,postid-19661,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bezglutenowe babeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Bezglutenowe babeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Dzisiejsze babeczki bezglutenowe są kolejnym dowodem na to, że dieta bezglutenowa nie musi wymagać tak wielu wyrzeczeń. Babeczki można przygotować na słodko i ostro – my wybraliśmy mazzarelle i suszone pomidory. Przepis jest prosty i szybki, spróbujcie sami!

 

Składniki  (ok. 12 sztuk):

– 2 szklanki mixu mąki bezglutenowej;
– 1 szklanka mleka;
– pół szklanki oleju;
– 2 jajka;
– łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego);
– pół kuli mozzarelli pokrojonej w kostkę;
– kilka pokrojonych suszonych pomidorów.

Wykonanie:

Na samym początku w osobnych miskach należy połączyć suche i mokre składniki ciasta, dopiero później wszystko można wymieszać w jednym naczyniu (mieszamy kilka razy łyżką tak, aby masa nie była zbyt jednorodna). Do wymieszanej masy wrzucamy dodatki, w naszym przepisie jest to mozzarella i pomidory, można jednak przygotować babeczki na słodko, np. z bananem i czarną czekoladą. Po dodaniu wszystkich składników masa powinna mieć gęstość śmietany, więc jeśli jest za gęsta, należy dodać trochę mleka. Ciasto wkładamy do foremek (do ok. ¾ wysokości) i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

Przepis i zdjęcia: Dominika Maciejewska