Beztłuszczowy, bezglutenowy keks.Składniki:

– 3 jajka;

– 50 g mąki ziemniaczanej;

– 70g mąki ryżowej (u mnie połowa to biała, połowa brązowa);

– 20g cukru;

– 60g stewii;

– 20g suszonych daktyli;

– 20g rodzynków;

– 20g orzechów włoskich;

– 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;

– (opcjonalnie) gorzka czekolada na polewę.

Wykonanie:

Mąki przesiać, rodzynki i daktyle zalać gorącą wodą. Jajka ubić z cukrem i stewią na puszystą masę (ucierać do czasu aż masa trochę zbieleje i stanie się puszysta). Następnie dodać przesiane mąki (partiami), proszek oraz posiekane bakalie i orzechy. Delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 150 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Metryczka:

100 g to ok. 260 kcal, 7 g białka, 8 g tłuszczu i 39 g węglowodanów.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie