29 gru Bezglutenowa Wielkanoc – przepis na dietetyczny keks
– 3 jajka;
– 50 g mąki ziemniaczanej;
– 70g mąki ryżowej (u mnie połowa to biała, połowa brązowa);
– 20g cukru;
– 60g stewii;
– 20g suszonych daktyli;
– 20g rodzynków;
– 20g orzechów włoskich;
– 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
– (opcjonalnie) gorzka czekolada na polewę.
Wykonanie:
Mąki przesiać, rodzynki i daktyle zalać gorącą wodą. Jajka ubić z cukrem i stewią na puszystą masę (ucierać do czasu aż masa trochę zbieleje i stanie się puszysta). Następnie dodać przesiane mąki (partiami), proszek oraz posiekane bakalie i orzechy. Delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 150 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Metryczka:
100 g to ok. 260 kcal, 7 g białka, 8 g tłuszczu i 39 g węglowodanów.
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie