29 gru Bezglutenowa Wielkanoc – dietetyczna babka
Składniki (na średnią babkę):
– 90g mąki ryżowej (białej);
– 80 g mąki z ryżu brązowego (zrobiłam sama, mieląc brązowy ryż);
– 50 g mąki ziemniaczanej;
– 20 g wiórek kokosowych (opcjonalnie);
– 2 jajka
– 20 g cukru;
– 70 g stewii;
– 3 łyżki oleju (może być rzepakowy, oliwa, kokosowy itd.);
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i stewią (ucierać aż masa lekko zbieleje). Następnie dodać olej, przesianą mąki i proszek. Na koniec do masy wmieszać wiórki. Formę do pieczenia wysmarować oliwą/wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 150 stopniach C (z termoobiegiem).
Metryczka:
100 g babki to ok. 300 kcal, 6 g białka, 11 g tłuszczu i 45 g węglowodanów.
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie