Bezglutenowa babka wielkanocna.

Składniki (na średnią babkę): 

– 90g mąki ryżowej (białej);

– 80 g mąki z ryżu brązowego (zrobiłam sama, mieląc brązowy ryż);

– 50 g mąki ziemniaczanej;

– 20 g wiórek kokosowych (opcjonalnie);

– 2 jajka

– 20 g cukru;

– 70 g stewii;

– 3 łyżki oleju (może być rzepakowy, oliwa, kokosowy itd.);

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia.

Wykonanie: 

Jajka utrzeć z cukrem i stewią (ucierać aż masa lekko zbieleje). Następnie dodać olej, przesianą mąki i proszek. Na koniec do masy wmieszać wiórki. Formę do pieczenia wysmarować oliwą/wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 150 stopniach C (z termoobiegiem).

Metryczka:

100 g babki to ok. 300 kcal, 6 g białka, 11 g tłuszczu i 45 g węglowodanów.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie