
29 gru Bezglutenowa, rozgrzewająca zupa toskańska z jarmużem
Przepis na zupę o właściwościach rozgrzewających pochodzi z podróży kulinarnych naszych serdecznych znajomych Marii i Macieja. Dziękujemy za ten kulinarny skarb. Ta zupa to prawdziwe płynne złoto! Dzięki kurkumie i papryce zupa zdecydowanie wpisuje się w prewencję chorób nowotworowych i układu krążenia.
Przepis
przepis na 4 porcje
kilka liści jarmużu,
cebula,
duży ząbek czosnku,
mała czerwona papryka,
średni ziemniak,
2 białe kiełbaski (obcjonalnie)
kilka łyżek śmietanki,
sól, oliwa,
ostra papryka.
Wykonanie
W garnku gotujemy pokrojony w kostkę ziemniak, na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, paprykę oraz kiełbasę w krążki, wrzucamy do garnka. Kiedy ziemniak miękki dodajemy jarmuż w kawałkach, śmietankę i przyprawiamy.
Ja dodaję też moją przyprawę:
po opakowaniu papryki słodkiej i ostrej, pieprz, kurkumę mieszam i używam prawie do wszystkiego.
Smacznego życzy Państwu Maria