Bezglutenowa i bezmleczna babka wielkanocna cytrynowa - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19179
post-template-default,single,single-post,postid-19179,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bezglutenowa i bezmleczna babka wielkanocna cytrynowa

Bezglutenowa i bezmleczna babka wielkanocna cytrynowa

Babka upieczona dla Was przez Maję jest delikatna jak puch  i bardzo, bardzo, bardzo dobra

Babka cytrynowa co potrzebujemy: • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki ryżowej • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego • ½ szklanki oleju rzepakowego • Sok z ½ cytryny Jajka ubić z cukrem aż do uzyskania gęstej, puszystej masy. Partiami dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej i sok, wymieszać. Formę wysmarować margaryną lub olejem, oprószyć mąką ryżową. Masę wlać do formy. Piec ok. 40min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 160st (z termoobiegiem).

Polewa cytrynowa co potrzebujemy: • Sok z ¼ cytryny • Ok. 2 łyżek gorącej wody • Ok. 7 łyżek cukru pudru Do cukru pudru dodawać sok wymieszany z gorącą wodą, ucierać. Wodę dodawać do momentu aż lukier będzie odpowiednio gęsty.

Babka jest bezglutenowa i bezmleczna

piekła dla Was Maja Czerwińska