29 gru Bezglutenowa i bezmleczna babka wielkanocna cytrynowa
Babka upieczona dla Was przez Maję jest delikatna jak puch i bardzo, bardzo, bardzo dobra
Babka cytrynowa co potrzebujemy: • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki ryżowej • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego • ½ szklanki oleju rzepakowego • Sok z ½ cytryny Jajka ubić z cukrem aż do uzyskania gęstej, puszystej masy. Partiami dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej i sok, wymieszać. Formę wysmarować margaryną lub olejem, oprószyć mąką ryżową. Masę wlać do formy. Piec ok. 40min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 160st (z termoobiegiem).
Polewa cytrynowa co potrzebujemy: • Sok z ¼ cytryny • Ok. 2 łyżek gorącej wody • Ok. 7 łyżek cukru pudru Do cukru pudru dodawać sok wymieszany z gorącą wodą, ucierać. Wodę dodawać do momentu aż lukier będzie odpowiednio gęsty.
Babka jest bezglutenowa i bezmleczna
piekła dla Was Maja Czerwińska