Przedstawiamy Wam dzisiaj przepis na wspaniałą bezglutenową bezę, która będzie idealnym zwieńczeniem Waszego wielkanocnego stołu.

Składniki: 6 dużych białek, 300 g cukru pudru, 4 łyżki cynamonu, pół szklanki drobno posiekanych orzechów (gatunek według uznania), 2/3 szklanki powideł śliwkowych, 500 ml śmietany kremówki 36% (zimnej), 4 łyżki serka mascarpone (zimnego), dodatkowa 1 łyżeczka cukru pudru.

Wykonanie bezy:

Najpierw należy przygotować 3 płaskie blachy do pieczenia. Każdą z nich należy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na niej koła o średnicy ok. 20 cm. Następnie ubijamy białka do momentu aż staną się bardzo sztywne, pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkami 300 g cukru pudru i 3 łyżki cynamonu. Uwaga! Podczas dodawania suchych składników cały czas ubijamy bezę. Tak przygotowaną masę wykładamy na okręgi na wcześniej przygotowanych blachach. Kiedy białko będzie już rozłożone, należy je posypać z wierzchu orzechami. Bezę należy piec przez 1 h w temperaturze 140 stopni (beza lekko wyrośnie, popęka, a orzechy zbrązowieją). Bezę nalepiej przygotować dzień wcześniej, aby mogła dobrze się wystudzić, studzenie musi być powolne, więc na samym początku uchylamy tylko drzwiczki piekarnika i czekamy aż ciasto wystygnie razem z nim.

Wykonanie nadzienia:

Śmietankę i mascarpone należy zmiksować ze sobą i dodać do otrzymanego kremu 1 łyżku cury pudru i 1 łyżkę cynamonu. Krem układamy warstwami, na przemian z powidłami śliwkowymi. Kiedy beza będzie gotowa, należy ją wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie