29 gru Beglutenowa przekąska potreningowa
Naleśniki z mąki bezglutenowej
Składniki:
– mąka bezglutenowa (naleśnikowa) firmy Schär – 300 g;
– mąka kokosowa – 100 g;
– ziarna słonecznika, sezamu, dyni i siemienia lnianego – 2 łyżki stołowe;
– olej rzepakowy ekologiczny – 1 łyżka stołowa;
– jajka 4 szt.;
– ewentualnie szczypta soli;
– mrożone maliny – 300 g.
Obydwa rodzaje maki łączymy, dodajemy około 300 ml do ½ litra wody (konsystencja ma być półpłynna), ziarna, olej i jajka. Całość wyrabiamy mikserem aż do uzyskania jednolitej, lekko płynnej masy. Smażymy na patelni ceramicznej bez tłuszczu, po obydwu stronach. Maliny rozmrażamy w dowolny sposób, za wyjątkiem kuchenki mikrofalowej.Naleśniki podajemy kładąc na nierozmrożone maliny.
Jako źródło białka można wybrać:
• jogurt kozi naturalny (120 ml);
• izolat lub hydrolizat z białka serwatkowego;
• izolat z białka wołowego (dla uczulonych na kazeinę).
Dla wegetarian:
• jogurt kozi naturalny (120 ml);
• izolat serwatkowy;
• hydrolizat z jajka.
Dla wegan:
• porcja tofu;
• izolat sojowy;
• jogurt sojowy;
• mleko migdałowe.