BCAA nowe fakty, które powinny dać sporo do myślenia
19837
post-template-default,single,single-post,postid-19837,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

BCAA nowe fakty, które powinny dać sporo do myślenia

BCAA nowe fakty, które powinny dać sporo do myślenia

BCAA są wykorzystywane przez mięśnie jako źródło energii podczas treningu. Wobec tego któż ich nie używa? Czy do końca jesteśmy bezpieczni?

Wiadomo, że zwiększają wytrzymałość podczas treningu tlenowego, ograniczają uczucie zmęczenia wpływając na  transport tryptofanu do mózgu. Z drugiej strony BCAA  od lat są na pozycji C na liście substancji wspomagających sportowca. A to oznacza, że ich przydatność jest kwestionowana przez autorytety sportowe.

A dosłownie przed chwilą opublikowano abstrakt pracy która pokazuje że BCAA mogą sprzyjać rozwojowi cukrzycy. Oczywiście badania nie były prowadzone na ludziach – tylko na gryzoniach z laboratoryjnie indukowaną cukrzycą, karmionych dietą z różną zawartością tłuszczów i BCAA. Niestety udowodniono, że zwiększenie ilości BCAA w krążeniu jest związane ze zwiększeniem zjawiska oporności na insulinę (poprzez zmniejszenie wykorzystania kwasów tłuszczowych jako materiału energetycznego). Pogorszona wrażliwość mięśnia na insulinę oznacza kłopoty dla mięśni (słabszy przyrost) i krążenia (przyspieszony rozwój miażdżycy).

Zmniejszenie ilości BCAA w diecie szczurów karmionych mniejsza ilością tłuszczu poprawiło wrażliwość mięśni na insulinę.

Nie można wykluczyć, że podobne niekorzystne zjawiska mogą dotyczyć sportowca. A to byłaby bardzo zła wiadomość

Na podstawie artykułu do druku:

Branched-chain amino acid restriction in Zucker-fatty rats improves muscle insulin sensitivity by enhancing efficiency of fatty acid oxidation and acyl-glycine export. Phillip J. White ,  Amanda L. Lapworth,  Jie An ,  Liping Wang,  Robert W. McGarrah  Robert D. Stevens  Olga Ilkayeva ,  Tabitha George  Michael J. Muehlbauer  James R. Bain  Jeff K. Trimmer ,  M Julia Brosnan  Timothy P. Rolph ,  Christopher B. Newgard,