Dziś przedstawiamy przepis na bezglutenowe batony owsiane, które świetnie zastąpią przekąski okołotreningowe. Batony są bezglutenowe, smaczne i można je przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni.

Składniki: 180 g płatków owsianych (bezglutenowych), 60 g rodzynek, 50 g migdałów, 20 g wiórek kokosowych, 25 g orzechów brazylijskich, 2 g soli, 60 g masła orzechowego, 60 g miodu, 30 g oleju kokosowego, 2 łyżki kakao, 2 g startej laski wanilii (opcjonalnie)

Opcjonalne polewa: 30 g kakao, 50 g miodu, 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego

Sposób przygotowania: Płatki rodzynki i orzechy mocno blendujemy na bardzo drobne kawałki. Resztę składników rozpuszczamy w łaźni wodnej i mieszamy z wcześniej zblendowaną masą. Masa musi się trochę kleić, wtedy rozkładamy ją na płaskiej blaszce (dość grubą warstwę) wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli zdecydujemy się na polewę to rozpuszczamy składniki w łaźni wodnej i polewamy masę. Wkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie masę można pokroić na mniejsze kawałki. Batony przechowujemy w lodówce.

Batony przygotowała; dr Dominika Maciejewska