29 gru Bardzo niskowęglowodanowe, wolne od glutenu spagetti z cukinii i szpinakowego pesto
Macie ochotę na niskowęglowodanowe spaghetti warzywne? Przedstawiamy przepis na spagetti z domowym pesto ze szpinaku. Czas przygotowywania to zaledwie 30 minut! Spróbujcie koniecznie!
Składniki: 2 cukinie, 4 garście szpinaku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki orzechów nerkowca, dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 200 g pomidorków cherry, pierś z kurczaka (w wersji dla mięsożerców), sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Cukinie myjemy i kroimy w bardzo cienkie długie paski obierakiem do warzyw. Orzechy prażymy chwile na suchej patelni i wrzucamy do malaksera. Dodajemy również szpinak, oliwę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na pastę. Pomidorki cherry przekrajamy na pół. Jeśli w naszej wersji jest kurczak kroimy go w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie dodajemy cukinie, pesto i pomidorki. Całość dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5-10 minut tak, aby cukinia pozostałą chrupiąca. Smacznego!
Gotowała dla Was dr Dominika Maciejewska