Bardzo niskowęglowodanowe, wolne od glutenu spagetti z cukinii i szpinakowego pesto
19131
post-template-default,single,single-post,postid-19131,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bardzo niskowęglowodanowe, wolne od glutenu spagetti z cukinii i szpinakowego pesto

Bardzo niskowęglowodanowe, wolne od glutenu spagetti z cukinii i szpinakowego pesto

Macie ochotę na niskowęglowodanowe spaghetti warzywne? Przedstawiamy przepis na spagetti z domowym pesto ze szpinaku. Czas przygotowywania to zaledwie 30 minut! Spróbujcie koniecznie!

Składniki: 2 cukinie, 4 garście szpinaku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki orzechów nerkowca, dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 200 g pomidorków cherry, pierś z kurczaka (w wersji dla mięsożerców), sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Cukinie myjemy i kroimy w bardzo cienkie długie paski obierakiem do warzyw. Orzechy prażymy chwile na suchej patelni i wrzucamy  do malaksera. Dodajemy również  szpinak, oliwę,  wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na pastę. Pomidorki cherry przekrajamy na pół. Jeśli w naszej wersji jest kurczak kroimy go w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie dodajemy cukinie, pesto i pomidorki. Całość dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5-10 minut tak, aby cukinia pozostałą chrupiąca. Smacznego!

Gotowała dla Was dr Dominika Maciejewska