Bajecznie dobre pieczone pierogi z rybą - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18166
post-template-default,single,single-post,postid-18166,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bajecznie dobre pieczone pierogi z rybą

Bajecznie dobre pieczone pierogi z rybą

Choć mają gluten to te pierogi są bajacznie dobre. Przepis od dr Karoliny Skoniecznej Żydeckiej. Spróbujcie!

Składniki na ciasto na ok 25 pierogów:
•    1.5 szkl. mąki pszennej
•    1/3 kostki miękkiego masła
•    1-3 łyżeczek cukru
•    1/3 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
•    1 jajko
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    pieprz czarny
•    sól do smaku

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3-5mm, a następnie wykrawaj z niego kółka, np. przy pomocy szklanki lub specjalnej metalowej ramy.

Farsz
•    250 g serka mascarpone
•    100 g łososia wędzonego
•    pęczek koperku/ lub duża garść szpinaku
•    skórka z 1/2 cytryny
•    1 łyżeczka soku z cytryny
•    garść ziaren słonecznika
W misce połączyć drobno posiekany koperek z małymi kawałkami łososia wędzonego oraz serkiem mascarpone. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i ziarna słonecznika. Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać.

Roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka smaruj wierzch ułożonych na blasze pierogów, opcjonalnie posyp sezamem (u mnie czarny i biały) i od razu piecz w 180°C przez ok 25 minut.