29 lis Bajecznie dobre pieczone pierogi z rybą
Choć mają gluten to te pierogi są bajacznie dobre. Przepis od dr Karoliny Skoniecznej Żydeckiej. Spróbujcie!
Składniki na ciasto na ok 25 pierogów:
• 1.5 szkl. mąki pszennej
• 1/3 kostki miękkiego masła
• 1-3 łyżeczek cukru
• 1/3 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
• 1 jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• pieprz czarny
• sól do smaku
Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3-5mm, a następnie wykrawaj z niego kółka, np. przy pomocy szklanki lub specjalnej metalowej ramy.
Farsz
• 250 g serka mascarpone
• 100 g łososia wędzonego
• pęczek koperku/ lub duża garść szpinaku
• skórka z 1/2 cytryny
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• garść ziaren słonecznika
W misce połączyć drobno posiekany koperek z małymi kawałkami łososia wędzonego oraz serkiem mascarpone. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i ziarna słonecznika. Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać.
Roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka smaruj wierzch ułożonych na blasze pierogów, opcjonalnie posyp sezamem (u mnie czarny i biały) i od razu piecz w 180°C przez ok 25 minut.