29 lis Bądź na Walentyki czuły dla siebie. Uszczęśliw swoją mikrobiotę za pomocą prostych zmian w diecie
Czy nam się to podoba czy nie jesteśmy Homo Microbioticus, co oznacza że nasz organizm w dużej części składa się z budujących nasze ciało mikroorganizmów.
A nasze mikroorganizmy lubią prostą i swojską dietę. Nie docenią należycie gwiazdek Michelina – docenią to co sprawia im przyjemność i co one mogą wynagrodzić przyznaniem swoich nagród : gwiazdek Krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) . Niewątpliwie do grupy największych przysmaków należą owoce. Dlatego jeśli ktoś z Was ogranicza spożycie owoców w powodów innych niż zdrowotne- np. bo..”owoce tuczą” popełnia duży błąd. Warto przeczytać dlaczego owoce są po 100 lepsze od batonika i ile jeść żeby a) poprawić mikrobiota, b) poprawić wypróżnianie c) ograniczyć biegunki
Co robić żeby:
a) poprawić mikrobiota
trzeba jeść 2 jabłka dziennie dodane do zwykłej diety znacznie zwiększają proporcję Bifidobacteria w kale już po 7 dniach ograniczając przyrost patogennych C. perfringens, Enterobacteriaceae i Pseudomonas. 2 jabłka nasilają istotnie syntezę SCFA.
2 owoce kiwi dziennie nasilają wzrost bakterii kwasu mlekowego i obniżają poziom chorobotwórczych bakterii w ciągu 24 godzin ( są znacznie lepsze od diety ryżowej lub jogurtu)
b) poprawiać wypróżnianie i kompozycję mikrobiota
trzeba jeść 80 g śliwek suszonych ( półtorej garści dorosłego człowieka) [6 g błonnika] / d) wspiera wzrost Bifidobacteria oraz poprawia wypróżnianie. Nasila produkcje dobroczynnych SCFA
c) zahamować biegunkę i poprawić mikrobiota
trzeba jeść banany. U dorosłych i dzieci banany – są bardzo skuteczne w redukcji przewlekłej patogennej bakteryjnej biegunki (np. wywołanych przez Shigellosis dysentery, Clostridium difficile) w porównaniu z innymi składnikami diety ( np. ryżem)
trzeba jeść plantany ( banany warzywne) U niemowląt i dzieci ( z bakteryjna biegunką ) ugotowane plantany znacznie skróciły średni czas trwania biegunki o 18 godzin w porównaniu do jogurtu.
zródło
Nutrients. 2018 Nov 28;10(12). pii: E1833. doi: 10.3390/nu10121833.
Photo by Jony Ariadi on Unsplash