Badanie stolca. Dlaczego warto je wykonać u osób z uogólnioną dysbiozą , SIBO i autyzmem - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18778
post-template-default,single,single-post,postid-18778,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Badanie stolca. Dlaczego warto je wykonać u osób z uogólnioną dysbiozą , SIBO i autyzmem

Badanie stolca. Dlaczego warto je wykonać u osób z uogólnioną dysbiozą , SIBO i autyzmem

To tanie i proste badanie daje nam bezcenne podpowiedzi jak poprowadzić zindywidualizowaną terapię żywieniową u pacjenta. Czego możemy się dowiedzieć wysyłając pacjenta lub też decydując się na to badanie?

pH stolca pośrednio świadczy o nieprawidłowym składzie flory bakteryjnej. Gdy pH jest zasadowe – świadczy o przeroście flory niefermentującej. Możemy zakładać zwiększoną obecność Clostridum difficile.

Jak się upewnić czy mamy do czynienia z Clostrudium– zlecamy dodatkowe badania na obecność parametrów zapalnych w kale takich jak kalprotektyna, alfa 1 antytrypsyna czy EPX

Niestrawione pozostałości w stolcu– podejrzenie musi iść w dwóch kierunkach:

możemy podejrzewać zaburzenia trawienia lub /oraz

nieprawidłowe wchłanianie pokarmu.

Można też sporo wywnioskować o błędach żywieniowych

Nietrawiony pokarm może być  źródłem stresu antygenowego i przyczyną ewentualnych zaburzeń o tle immunologicznym.

Niestrawiony pokarm świadczy o nieprawidłowej funkcji żołądka i trzustki. Pamiętajmy o tej ostatniej bowiem to enzymy proteolityczne trzustki niszczą antygeny obecne w pokarmach  i redukują ilość jelitowych IgE

Warto przeczytać:  J Water Health. 2015 Jun;13(2):319-39. doi: 10.2166/wh.2014.275.

test opis: https://dietetica.com.pl/page/gastroprofit.html