Azjatycki łosoś na parze w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
19044
post-template-default,single,single-post,postid-19044,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Azjatycki łosoś na parze w sosie imbirowym z orzechami nerkowca

Azjatycki łosoś na parze w sosie imbirowym z orzechami nerkowca

Dziś przedstawiamy przepis na pysznego rozgrzewającego łososia z dodatkiem imbiru, chilli i orzechów. Danie świetnie komponuje się z ryżem i warzywami na parze. Spróbujcie!

Składniki na łososia: 1 łyżka oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki chilli, ½ łyżeczki przyprawy chińskiej „5 smaków”, 60 gram orzechów nerkowca, 500 g filetów z łososia, 150 g cukinii, 150 g brokułu.

Skladniki na sos: ½ świeżego chilli bez gniazd nasiennych, 5-10g świeżego korzenia imbiru, 1 ząbek czosnku, 2 szalotki, pół pęczka pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: Na  początku należy przygotować sos. Wszystkie składniki drobno kroimy i wrzucamy do garnka z cytryną, sosem sojowym i łyżką oliwy. Całość gotujemy przez 5 minut. Następnie kroimy łososia w plastry i układamy w przystawce do gotowania na parze. Można również wstawić wybrane warzywa – nasza propozycja brokuł i cukinia. W tym czasie należy przygotować orzechy, na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy przyprawę 5 smaków oraz chilli i orzechy. Całość smażymy kilka minut. Kiedy łosoś będzie gotowy polewamy go sosem imbirowym i posypujemy orzechami (opcjonalnie dodajemy również warzywa). Danie świetnie komponuje się z ryżem. Smacznego!

gotowała dla Państwa Dr Dominika Maciejewska