28 gru Azjatycki łosoś na parze w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
Dziś przedstawiamy przepis na pysznego rozgrzewającego łososia z dodatkiem imbiru, chilli i orzechów. Danie świetnie komponuje się z ryżem i warzywami na parze. Spróbujcie!
Składniki na łososia: 1 łyżka oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki chilli, ½ łyżeczki przyprawy chińskiej „5 smaków”, 60 gram orzechów nerkowca, 500 g filetów z łososia, 150 g cukinii, 150 g brokułu.
Skladniki na sos: ½ świeżego chilli bez gniazd nasiennych, 5-10g świeżego korzenia imbiru, 1 ząbek czosnku, 2 szalotki, pół pęczka pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Na początku należy przygotować sos. Wszystkie składniki drobno kroimy i wrzucamy do garnka z cytryną, sosem sojowym i łyżką oliwy. Całość gotujemy przez 5 minut. Następnie kroimy łososia w plastry i układamy w przystawce do gotowania na parze. Można również wstawić wybrane warzywa – nasza propozycja brokuł i cukinia. W tym czasie należy przygotować orzechy, na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy przyprawę 5 smaków oraz chilli i orzechy. Całość smażymy kilka minut. Kiedy łosoś będzie gotowy polewamy go sosem imbirowym i posypujemy orzechami (opcjonalnie dodajemy również warzywa). Danie świetnie komponuje się z ryżem. Smacznego!
gotowała dla Państwa Dr Dominika Maciejewska