
29 gru Abecadło diety bezglutenowej, czyli spis produktów zakazanych
Każdy wie, że na diecie bezglutenowej nie możemy spożywać większości produktów mącznych, takich jak: pszenica, orkisz, pszenżyto, jęczmień, czy żyto. Do tej listy musimy niestety dodać produkty, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą nam się z tymi zbożami. Należą do nich, np. sos sojowy, proszek do pieczenia oraz piwo. Co jeszcze?
Pierwszym krokiem w wyeliminowaniu produktów bogatych w gluten jest dokładne przeczytanie etykiety. Nawet jeśli produkt jest potencjalnie bezglutenowy, może być słodzony słodem jęczmiennym lub być zanieczyszczony niechcianymi zbożami podczas procesu produkcji. Tak dzieje się np. z owsem – zbożem, które jest naturalnie bezglutenowe. Przeciętny owies jest bardzo zanieczyszczony pszenicą, dlatego należy wybierać produkty owsiane tylko z symbolem przekreślonego kłosa. Poniżej przedstawiamy podział produktów, które mogą potencjalnie zawierać gluten.
Produkty zbożowe: Wszystkie mąki oraz płatki zakazach zbóż, płatki kukurydziane słodzone słodem jęczmiennym, wysoko przetworzone produkty sojowe.
Mięso: Pasztety, klopsy, kotlety mielone, mięsa i ryby w panierkach, część wędlin
Produkty mleczne: Wszystkie produkty z dodatkiem słodu jęczmiennego, jogurty z ziarnami zbóż, sery oraz wyroby seropodobne, niektóre śmietany
Tłuszcze: Olej z kiełków pszenicy, majonez, gotowe sosy
Słodycze: Guma do żucia, żelki, cukierki nadziewane, lody, chipsy, cukier wanilinowy, czekolada
Napoje: Kawa zbożowa, kakao, napoje owocowo-warzywne, piwo, kawy rozpuszczalne
Inne: sos sojowy, proszek do pieczenia, niektóre aromaty, leki i suplementy diety
Źrodło: www.celiaka.pl, Zalecenia Polskiego Stowarzyszenia Osób z cieliakią i na diecie bezglutenowej
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie