7 wypróbowanych sposobów na zwiększenie ryzyka raka - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18943
post-template-default,single,single-post,postid-18943,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

7 wypróbowanych sposobów na zwiększenie ryzyka raka

7 wypróbowanych sposobów na zwiększenie ryzyka raka

Przedstawiamy czynniki środowiskowe związane ze zwiększeniem ryzyka raka.

składnik diety typ nowotworu
nadwaga i otyłość przełyk, trzustka, odbyt, sutek (po menopouzie), nerki
alkohol jama ustna, przełyk, wątroba, odbyt, sutek
solona żywność żołądek, przełyk
czerwone mięso odbyt
aflatoksyny wątroba
grillowane mięso odbyt, żołądek
gorące potrawy i płyny jama ustna, przełyk

Źródło: Guillaume Paumier (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons