5 porcji warzyw i owoców już nie wystarczy… - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18223
post-template-default,single,single-post,postid-18223,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

5 porcji warzyw i owoców już nie wystarczy…

5 porcji warzyw i owoców już nie wystarczy…

5 porcji warzyw i owoców dziennie, z czego maksymalnie 2 porcje powinny stanowić owoce. Te zalecenia do niedawna były głównym hasłem przewodnim walki z chorobami cywilizacyjnymi. Niestety, najnowsze analizy epidemiologiczne pokazują, że aby istotnie zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, czy nowotworu, 5 porcji warzyw i owoców już nie wystarczy…

Naukowcy z Imperial College London przeanalizowali 95 badań epidemiologicznych dotyczących spożywania warzyw i owoców, przeprowadzonych na prawie 2 milionach ludzi na całym Świecie. Badacze potwierdzili, że 5 porcji warzyw i owoców redukuje ryzyko chorób cywilizacyjnych, lecz prawdziwy potencjał prewencyjny możemy osiągnąć spożywając 10 porcji warzyw i owoców dziennie (ok. 800g).

Badacze szacują, że spożycie 800g tych produktów żywnościowych może zapobiec przedwczesnej śmierci nawet 7.8 miliona osób na świecie.

Analizy wykazały, że spożywanie 5 porcji warzyw i owoców redukuje ryzyko chorób serca (o 16%), zawału (o 18%), chorób sercowo-naczyniowych (o 13 %) oraz przedwczesnej śmierci (o 15%).

Zwiększenie podaży do 800g powoduje, że ryzyko chorób serca spada o 24%, ryzyko zawału o 33%, ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 28%, ryzyko nowotworu o 13%, a ryzyko przedwczesnej aż śmierci o 31%.

Naukowcy wyodrębnili również produkty, które były najbardziej skorelowane z obniżeniom ryzyka wymienionych powyżej schorzeń, były to: jabłka, gruszki, owoce cytrusowe, zielone warzywa liściaste, warzywa kapustne (kalafior, brokuł oraz kapusta).

Autor wpisu mgr Dominika Maciejewska

Źródło: Dagfinn Aune  Edward Giovannucci  Paolo Boffetta  Lars T. Fadnes  NaNa Keum Teresa Norat  Darren C. Greenwood  Elio Riboli  Lars J. Vatten  Serena Tonstad. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality–a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol DOI: https://doi.org/10.1093/ije/dyw319