23 gru 4 przepisy na ciasta bezglutenowe i bezmleczne, które osładzają Święta Bożego Narodzenia moim domownikom.
Święta to dla części moich bliskich czas prawdziwego wyzwania.
Chodzi o ciasta. Oczywiście jak to w niektórych domach bywa, także my pieczemy cista w dwóch wariantach – z glutenem i bez. U nas dodatkowo jeszcze pojawia się konieczność rezygnacji z mleka i sera oraz cukru. Czyli prawdziwy klops bo muszą być upieczone makowce, piernik no i ciasta „alternatywne” czyli takie po których nie będzie wzdęć, pogorszenia samopoczucia czy problemów skórnych. A do tego smaczne – bo słodycze jemy te 2-3 razy w roku. Trzeba jeszcze powiedzieć, że w naszym domu to tylko Zośka (córka) piecze wspaniale, Adam robi świetne brownie, a ja – wyroby na bazie drożdży. Ale trening czyni mistrza i mamy już od lat opracowane alternatywy na tyle proste, że wychodzą każdemu. Inspiracji szukaliśmy na blogach i w …najbliższym sąsiedztwie. Nasza sąsiadka Natalia jest mistrzynią ciasta z mąki gryczanej – i w tym roku takie ciasto ze śliwkami, zagości na naszym świątecznym stole. W Jej rękach nawet tak mało wdzięczna mąka zmienia się prawdziwe smakowe cudo.
Przez lata zebraliśmy parę żelaznych przepisów, którymi się z Wami dzielimy.
Pamiętajcie, że my dodatkowo zamieniamy cukier trzcinowy na erytrol. I stosujemy odrobinę miodu.
Prawdę powiedziawszy z biegiem lat te wypieki stały się tak pyszne, że nasi „bezglutenowcy” musza pilnować spontanicznego wyjadania ciasta bez glutenowców znudzonych smakiem makowa.
Ciasto ze śliwkami i cynamonem Natalii
(przepis od Natalii, naszej zdolnej sąsiadki)
Składniki:
150 g maki gryczanej (niepalonej)
150 g mąki owsianej
3 jajka
1 szklanka erytrolu
250 gram masła klarowanego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
300 – 700 g wydrylowanych śliwek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. (grzanie góra i dół – bez termoobiegu)
Jajka ucieramy z erytrolem. Dodajemy mąkę i sodę i wszystko razem miksujemy
Wlewamy roztopione masło cały czas miksując. Ciasto wykładamy na blaszkę i układamy śliwki, ciasno, skórką do dołu, czas pieczenia 1 godzina
Ciasto migdałowo pomarańczowe (inspiracja blog p Kasi Guzik Gotuję bo lubię)
Składniki:
1. 2 średniej wielkości pomarańcze w całości – nie obrane ze skóry, trzeba je wymyć bardzo dobrze wodą z octem , ja stosuje jeszcze specjalny ekologiczny płyn do mycia owoców i warzyw.
200 g mielonych migdałów ( całe zalewamy gorącą wodą, namaczamy i obieramy ze skóry, następnie mielimy)
2 płaskie łyżki mąki bezglutenowa (gotowa do wypieku ciast np. Multimix )
4 jajka
150 g erytrolu
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
W przededniu pieczenia ciasta gotujemy pomarańcze. Najpierw je porządnie myjemy, nie obierając ze skórki, gotujemy garnku pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 2 godziny, w niewielkiej ilości wody. Wyciągamy bardzo ostrożnie i studzimy. W dzień wypieków kroimy pomarańcze na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus.Jajka ubijamy z erytrolem na masę przez około 7 minut. Do tak uzyskanej masy dodajemy zmiksowane pomarańcze, całość dokładnie i mieszamy. Migdały mielimy i łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą pomarańczowo – jajeczną i miksujemy całość na wolnych obrotach o do chwili połączenia się składników. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy drobno zmielonymi migdałami. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 60 min (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto czekoladowe ( inspiracja Ida Kulawik, Kinga Błaszczyk Wojcicka Vegabanda „Słodka kuchnia roślinna”)
3 dojrzałe banany,
1/3 szklanka erytrolu,
200 g oleju kokosowego,
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
200 ml mąki ( gotowa mieszanka bezglutenowa)
Wykonanie:
Blendujemy banany z erytrolem. W naczyniu topimy olej kokosowy razem z czekoladą. Masę dodajemy do bananów i dodajemy mąkę. Mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy przez 30-40 mn w 180 st C. Jak ostygnie można go polać gorzką czekoladą.
Świąteczne ciastka figowe z masłem orzechowym
( inspiracja Ida Kulawik, Kinga Błaszczyk Wojcicka Vegabanda „Słodka kuchnia roślinna”)
Na szczęście nikt u nas nie jest uczulony na orzeszki ziemne. Dlatego zrobimy w tym roku te wspaniałe ciastka słodzone figami
Składniki :
350 g masła orzechowego ( nie solonego)
1 szklanka daktyli ( suszonych(
200 ml mleka roślinnego ( może być ryżowe)
380 g mąki bezglutenowej ( do wypieków)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli.
Wykonanie :
Daktyle namaczamy w mleku i gotujemy, po ostygnięciu blendujemy na mus (wraz z mlekiem, nie odcedzamy go). Mieszamy z masłem . W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy do musu figowego. Forujemy kulki , które na blasze wyłożonej papieram rozpłaszczamy do kształtu ciasteczek . Widelcem wyciskamy kształt na powierzchni ( np. gwiazdkę) i pieczemy 15 min w 180 st C.
Pięknych Świąt