Badanie przeznaczone jest dla osób, które podejrzewają u siebie nietolerancję laktozy. Test umożliwia oznaczenie genetycznej predyspozycji do nietolerancji laktozy.
Często można usłyszeć opinię: „Człowiek dorosły nie pije mleka”. To dosyć częste przekonanie wielu dorosłych Polaków. Czy są prawdziwe?
To zależy. Z jednej strony mleko (szczególnie kozie) jest tanim i dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Z drugiej strony wielu z nas wykazuje wrażliwość na niektóre białka zawarte w mleku lub na cukier mleczny (laktozę). Tym drugim jest nietolerancja laktozy, czyli stan spowodowany brakiem lub niską aktywnością enzymu trawiącego cukier mleczny (laktozę).
Jakie są objawy nietolerancji laktozy? Przede wszystkim: ból brzucha, wzdęcia po spożyciu pokarmów zawierających laktozę, biegunka, nudności, oddawanie nadmiernej ilości gazów. Osoby wrażliwe na składniki mleka osoby powinny poszukać produktów o zmniejszonej zawartości laktozy (fermentowanych) lub pozbawionych laktozy.
Czy stosowanie suplementów łagodzących skutki nietolerancji jest dobrym rozwiązaniem? Nie, dlatego że te środki mogą wpływać na zmianę flory jelitowej i prowadzić do dysbiozy.
Oznaczenie jednego wariantu w obrębie genu LCT pozwala określić:
predyspozycję do nietolerancji laktozy;
ilość i jakość produktów mlecznych dopuszczonych do spożycia.
Korzyściami są:
poprawa jakości żywienia, poprzez wyeliminowanie czynnika alergizującego;
poprawa komfortu trawiennego.
Na czym polega badanie?
Polega na badaniu wyselekcjonowanych fragmentów DNA w genach odpowiedzialnych za aktywność enzymu rozkładającego laktozę.
Jakie informacje otrzymamy po zrobieniu testu?
Otrzymamy informacje o indywidualnej wrażliwości na laktozę. Objawy nietolerancji laktozy prowadzą nie tylko do dyskomfortu trawiennego, jej konsekwencją mogą być także zaburzenia funkcjonowania flory jelitowej i – finalnie – nieprawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.