Często można usłyszeć opinię: „Człowiek dorosły nie pije mleka”. To dosyć częste przekonanie wielu dorosłych Polaków. Czy są prawdziwe?
To zależy. Z jednej strony mleko (szczególnie kozie) jest tanim i dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Z drugiej strony wielu z nas wykazuje wrażliwość na niektóre białka zawarte w mleku lub na cukier mleczny (laktozę). Tym drugim jest nietolerancja laktozy, czyli stan spowodowany brakiem lub niską aktywnością enzymu trawiącego cukier mleczny (laktozę).
Jakie są objawy nietolerancji laktozy? Przede wszystkim: ból brzucha, wzdęcia po spożyciu pokarmów zawierających laktozę, biegunka, nudności, oddawanie nadmiernej ilości gazów. Osoby wrażliwe na składniki mleka osoby powinny poszukać produktów o zmniejszonej zawartości laktozy (fermentowanych) lub pozbawionych laktozy.
Czy stosowanie suplementów łagodzących skutki nietolerancji jest dobrym rozwiązaniem? Nie, dlatego że te środki mogą wpływać na zmianę flory jelitowej i prowadzić do dysbiozy.