Blog dietetyka w Szczecinie
1815
blog,paged,paged-75,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Blog dietetyka w Szczecinie

  • All
  • Bez kategorii
  • choroba Parkinsona
  • ciekawostki dietetyczne
  • Covid-19
  • depresja zaczyna się w jelitach
  • dieta a ciąża
  • dieta dla dzieci
  • dlaczego boli brzuch?
  • English version
  • gluten free
  • kulinaria p. Profesor
  • niedobory - jak sobie pomóc
  • nowotwory a żywienie
  • odchudzanie
  • odchudzanie
  • p. Profesor na diecie
  • podkasty i materiały wideo
  • spytaj profesora
  • żywienie w sporcie

Czynni sportowcy należą do grupy szczególnie narażonej na utratę żelaza. Żelazo jest usuwane z organizmu przez mocz, pot oraz przewód pokarmowy. Proces ten zachodzi intensywniej u sportowców, ponieważ mają oni znacznie zwiększone tempo przemian metabolicznych w ustroju. Kobiety uprawiające sport mają jeszcze większe skłonności do anemii z...

Stara maksyma mówi, że „piękno bierze się z wnętrza”. Czy jest prawdą, że sposób żywienia ma kluczowy wpływ na wygląd skóry? Czy powinniśmy wprowadzić suplementację? Czy taką osobą powinien być sportowiec?Dokonajmy przeglądu rzetelnej literatury i wysegregujmy te czynniki żywieniowe, które rzeczywiście mogą pomóc, opóźniając  powstanie zmarszczek lub...

Niedokrwistość z niedoboru żelaza to typowa manifestacja celiakii wśród sportowców i kobiet z celiakią, a także z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Przyczyną jest zmniejszenie powierzchni chłonnej jelita na skutek niszczycielskiego działania glutenu. Jak sobie z tym poradzić za pomocą żywności? Po pierwsze sięgamy po organiczną, świeżą żywność...

Niestety, celiakia jest równoznaczna ze zwiększonym ryzykiem osteoporozy i złamań. To realny i duży problem dla sportowca z celiakią. Gluten nasila problemy z wchłanianiem kluczowych pierwiastków, w tym wapnia niezbędnego do utrzymania struktury kości, dlatego złamania u sportowców są szczególnie częste. Jeśli masz osteoporozę, powinieneś zwiększyć spożycie...

Najnowsze doniesienia badaczy ze Stanów Zjednoczonych podkreślają znaczącą rolę witaminy E w metabolizmie komórek mięśniowych. Wyniki zostały potwierdzone w trzech niezależnych badaniach naukowych. Sugerują one, że witamina E jest niezbędna do prawidłowego procesu regeneracji komórek mięśni szkieletowych podczas wykonywania ćwiczeń. Do całości dodajemy przepis na super smoothie z ogromną ilością...

Kto nie powinien rezygnować z suplemntacji witaminy D i czy grozi nam przedawkowanie związane ze słoneczną syntezą? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w naszym dzisiejszym wpisie.Większość witaminy D jest produkowana w komórkach naskórka, zwanych kernocytami. Substratem do produkcji jest pochodna cholesterolu - 7 dehydrocholesterol....

Istnieje przeświadczenie, że organizm magazynuje duże ilości witaminy B12, które w razie potrzeby starczą nam na kilka dobrych lat życia, czasami możemy również przeczytać, że kobalamina jest produkowana prze bakterie jelitowe, więc jej niedobór jest bardzo rzadki. Czy to prawda? Mit nr 1 Bakterie jelitowe produkują...

Sezon jesienny w pełni, więc po raz kolejny chcemy przypomnieć o suplementacji witaminy D. Tym razem krótki poradnik dotyczący oznaczenia, poprawnych wartości i dawki suplementacyjnej. Zapraszamy do krótkiej lektury. 90% witaminy D powinno być syntetyzowane w skórze dzięki promieniowaniu UVB. Niestety niewystarczająca ekspozycja na słońce, nawet...

Ostatnio w mediach pojawiła się informacja o tym, że poziom witaminy D może mieć znaczący wpływ na ryzyko przeziębiania i infekcji górnych dróg oddechowych. ​Postanowiliśmy sprawdzić te doniesienia a konkluzje z naszego research’u możecie przeczytać poniżej  Na początku 2017, naukowcy z Wielkiej Brytanii opublikowali pracę będącą...